שארם א-שייח' , היא עיירת נופש בחוף הדרום-מזרחי של חצי האי סיני . האזור שנכבש בין 1967 ל-1982 על ידי הישראלים, הפך לעיירה תיירותית שהתפתחה עוד יותר לאחר החזרה למצרים.
במלחמת ששת הימים של יוני 1967, ישראל שוב כבשה את האזור עד שכוחות ישראליים נסוגו מחצי האי סיני בשנת 82, במסגרת הסכם השלום של קמפ דיוויד שנערך עם המצרים ב-1979.
כיום האיזור משובץ באתרי נופש יוקרתיים, מסעדות ומועדוני לילה לאורך החוף. המים הצלולים של האזור ושוניות האלמוגים הפכו את שארם א-שייח לאתר פופולרי לשנורקלינג וצלילה מהמובילים בעולם .
חצי האי סיני , חצי אי משולש המקשר בין אפריקה לאסיה תופס שטח של 23,500 מייל רבוע (61,000 קמ"ר). מדבר סיני, מופרד על ידי מפרץ סואץ ותעלת סואץ מהמדבר המזרחי של מצרים . חצי האי סיני נחשב כחלק מאסיה מבחינה גיאוגרפית, הוא הקצה הצפוני-מזרחי של מצרים וגובל בישראל וברצועת עזה במזרח. סיני מחולקת מבחינה מנהלית לשתי מחוזות: שמאל סינא ' בצפון וג'אנוב סינא ' בדרום.
גֵאוֹגרַפיָה
חצי האי סיני שוכן בין מפרץ סואץ ותעלת סואץ במערב לבין מפרץ עקבה והנגב במזרח, והוא תחום בים התיכון בצפון ובים סוף בדרום. הממדים הגדולים ביותר שלו הם כ-130 מייל (210 ק"מ) ממזרח למערב וכ-240 מייל (385 ק"מ) מצפון לדרום.
שני אזורים עיקריים בסיני. האזור הראשון הוא המתחם הדרומי של הרים גבוהים, כולל פסגות כמו הר Kātrīnā (קתרין), בגובה 8,668 רגל (2,642 מטר); אום שומאר, 8,482 רגל (2,585 מטר); אל-ת'אב, 7,997 רגל (2,437 מטר); והר סיני, 7,497 רגל (2,285 מטר). האזור הדרומי מורכב בעיקרו מסלעי חום החתוך בחדות על ידי ואדיות דמויי קניון (אקווי מים עונתיים) המתנקזים לכיוון מפרץ סואץ או מפרץ עקבה. מסת הרים מופרדת ממפרץ סואץ ממערב במישור חוף צר, אך בצידו המזרחי היא מתנשאת במשקעים ממפרץ עקבה.
האזור השניהוא רמה גדולה המשופעת מגבהים של יותר מ-3,000 רגל (900 מטר) כלפי מטה לים התיכון. הוא מאופיין במישור הנרחב שלואדי אלעריש , ליד מספר דמויי אי, ולצד מישורי חוף רחבים מערביים וצפוניים שיש בהם דיונות חול נרחבות.
אגן הניקוז הצפוני ( הים התיכון) , שבו ואדי אלעריש משמש כנחל, נשפך לים התיכון ליד העיירה אלעריש . האגן המזרחי (מפרץ עקבה וים המלח) והאגן המערבי (מפרץ סואץ) מנוקזים שניהם על ידי מספר נחלים קטנים.
אקלים
סיני נופל בתוך החגורה האקלימית הצחיחה הגדולה החוצה את צפון אפריקה ודרום מערב אסיה. הצחיחות מתבטאת בסיני בשטחי קרקע מושפלים, במרחבי חול, בהמלחה ובוואדיות. שבעבר שררו תנאי אקלים פחות צחיחים,
באזור הצפוני של סיני, או הים התיכון, באקלים בחורף יש כמות משקעים גבוהה יחסית (5 אינץ' [125 מ"מ]); בקיץ יבש וחם מאוד, ובאביב ובסתיו יש חמסין דרומי יבש, רוחות וגשמים שוטפים מדי פעם.
באזור הדרומי, או הים האדום, האקלים שונה בגלל האופי ההררי של השטח. הפסגות הבולטות מכוסות בעננים לאורך כל השנה ובחורף בקרח. שוב, בחורף יש מעט משקעים באזור הדרום; בקיץ, רוחות מונסון נדירות מדרום-מזרח אחראיות גם למשקעים עזים מדי פעם. הלילות קרירים, למרות שחום הקיץ ביום עז. הרוחות הקלות השוררות בסיני הן בעיקר מצפון. לחות יחסית גבוהה בדרך כלל בחופים, ומגיעה ל-74 אחוז לאורך הים התיכון ול-60 אחוז לאורך הים האדום.
צמחיה
הצמחייה במדבר סיני היא ברובה ארעית , אך שיבוש רב שנתי שורד במדרונות הדרומיים התלולים וברמה מצפון. סוקולנטים והלופיטים (צמחים עמידים במלח) נמצאים במישורי החוף התת-מדבריים, וצמחי מרפא ומספוא נמצאים בתפוצה רחבה.
מאמצי שיקום קרקע והשקיה באמצעות מי תהום או מים הנשאבים מנהר הנילוס אפשרו עיבוד חדש של כמה מאות אלפי דונמים של אדמה במישור החוף הצפוני . מיוצרים שעורה, פירות, ירקות שוק, תמרים וזיתים, ונשתלו עצי עץ. מטעי תמרים פזורים ברחבי חצי האי, וחלק מהתושבים הבדואים המקוריים של האזור עדיין עוסקים במרעה נוודים של בעלי חיים.
בעלי חיים
בעלי חיים נדירים, אך המינים המיוצגים כוללים יעלים, צביונים, שועלי חול, נמרים, חתולי בר, תנים, ארנבות, קיפודים ושומות. בזים ונשרים .
באיזה כסף משתמשים בשארם?
ג׳ניה מצרי / לירה מצרית – עדיף לשלם עם לירה מצרית כי בדולרים הם לוקחים לך יותר לכן עדיף תלירה.
אך מקבלים גם דולרים בכל מקום.
חופים
לכל מלון יש חוף פרטי משלו, ורובם חופים נקיים. אבל חלק מחופי שארם אינם סלעיים ויש להם נוף קצת שונה. לדוגמה, אל פנאר בחוף ראס אום סיד יש לא רק חופים נעימים וחוליים, הוא פונה לדרום מערב עם נוף מדהים על השקיעה המדברית.
עוד מקום מומלץ הוא מפרץ הכרישים, שאולי יש בו את שונית האלמוגים הצבעונית ביותר בעיר. החופים בראס מוחמד, מלאי שוניות ונופי מדבר דרמטיים, הם המומלצים ביותר לטבילה. החופים במפרץ נאבק פחות עמוסים מאשר במפרץ נעמה, שם קשה למצוא פינה שקטה.
תמצאו יצורים ימיים מגוונים ומאות אתרי שוניות אלמוגים בים האדום שהופכים את שארם א-שייח לאבן שואבת לצוללנים ותיירים אקולוגיים. כלכלת התיירות של העיר הזו בחצי האי סיני גדלה די מהר בעשורים האחרונים, מה שהביא לגידול של אתרי נופש מהשורה הראשונה וחיי לילה יוקרתיים. מימיו של הפארק הלאומי ראס מוחמד שופעים להקות דגים, הודות למתקני ספינת משא שטבעה במהלך סערה ב-1981.
ראס אום סיד
אזור צלילה ושנורקלינג נהדר. עם הכניסה למים, תראו דגים צבעוניים בכל מקום.
אל פאנר
חוף אל פאנאר, שארם א-שייח' הוא חוף מאוד פופולרי מוקף מסעדות, ובר-קפה אל תחמיצו את השקיעה! ואל תפספסו שחייה, שנורקלינג או צלילה מהמזח הנפלא. הפיצה במסעדת Mauro's Nausicaa! מאוד מפורסמת.
חוף מפרץ הכרישים
מקום צלילה מדהים חוף נקי מאוד, פעילות מים נהדרת כמו סירות בננה, שנורקלינג וסירת זכוכית.
חוף טראזינה
חוף מצוין, כל תושבי שארם הקלאסיים המקומיים מבלים כאן, כדאי לנסות את פירות הים (Chief Abdo) ולקבל עיסוי, במכון העיסוי Terrazzina.
מפרץ נעמה
מקום אידיאלי לשנורקלינג וצלילה ביום בשילוב עם חיי לילה משגשגים הגדילו את התיירות של המפרץ המוגן הזה. תוכלו למצוא המון חנויות בזארים וברים בתי קפה אווירה מקסימה הארד רוק קפה שירות טוב ומוזיקה.
פארקי מים
יש עשרות פארקי מים בשארם. אחד שבולט הוא Aqua Blu, שיש בו לא פחות מ-60 מגלשות מים והוא פארק המים הגדול ביותר במזרח התיכון. האלבטרוס קטן יותר, אבל מבחר המגלשות שלו מרשים לא פחות.
כל פארק יושב בתוך מתחם המלון שלו באותו השם, אבל גם אם אתם לא מתארחים בו, תוכלו לקנות כרטיס יום ב-40 עד 50 דולר, כולל ארוחת צהריים.
מפרץ נעמה
מפרץ נעמה במהלך היום בעיקר מציע ישיבה על החוף ושלל בתי הקפה והמסעדות שבו.
בלילה המפרץ מתעורר לחיים עם רדת החשיכה, הוא הופך לאזור קניות גדול ומואר, מעין שילוב בין השוק הישן למתחם הנובוריש SOHO.
במקום יש גם את הברים הכי גדולים בעיר, המושכים תיירים מכל המלונות. הגדול שבהם הוא בודהה בר, הוא מסעדה עד 23:00 ואז הופך לדיסקוטק המרקיד את התבלינים עד לשעות הקטנות של הלילה.
מסעדות ומקומות בילוי
*טיילת נעמה, העיר העתיקה, soho (שלושתם רק בערב מומלץ להגיע)
קפה פרשה Farsha Cafe
למרות שמו, קפה פרשה הוא בית תה, אבל הכי חשוב, זה מקום נהדר לשבת בו בערב וליהנות מהבריזה שמסיחה מעט את החמסין.
העיצוב מוקפד של אלפי פנסים אדומים קטנים ועשרות פריטי וינטג' מאופנועים ועד חלקי סירות פזורים סביב הצוק שבו יושב בית הקפה .
תוכלו להזמין קפה טורקי חזק ותה עם קינמון על פחם. כמו כן, נרגילה הוא דרך מצוינת להעביר את שעות השקיעה היפות ואת תחילת חיי הלילה של שארם.
ראיהן Rayahen
ראיהן היא קונדיטוריה בבעלות משפחה סורית המתמחה בקינוחים מסורתיים וטעימים במיוחד. כאן תוכלו למצוא אתפאר הקינוחים הערביים מבקלאווה ועד עוגיות תמרים מתוקות לצד מגוון עצום של שוקולדים טעימים, עוגות מסוגים שונים עם דבש, לצד תה וקפה.
יש גם בית קלייה עם כל האגוזים והזרעים ,בין היתר תמצאו גם את כל האגוזים והזרעים שאינם מוכרים למערביים.
לקונדיטוריה זו שני סניפים, אחד בקניון מרקטו ליד אזור התיירות הדרומי ואחד בשוק הישן של שארם. כמו כל אזור השוק, גם ראיהן נפתחת כשהשמש שוקעת, הרבה נוהרים אליה לקינוח מתוק של אחרי הארוחה.
אבו עלי Abo Ali
קצת צפונית לשוק הישן ( העיירה נוסדה ב-1982) נמצא שוק עם דוכני פירות וירקות והמון מסעדות מעולות. הטובה שבהן היא מסעדת ובית הקפה אבו עלי המגישה שווארמה עגל ומבחר בשרים משופדים, לצד פלאפל רך מאוד וירקות בגריל , סלטים , חומוס אותנטי ופיתות תוצרת בית.
ליד המסעדה הענקית הזו יש קונדיטוריה מסורתית עם מכונה לייצור אטריות קדאיף דקות , מחזה מהפנט לחלוטין.
אזור השוק הזה הוא לא מקום תיירותי, אבל סיבה נוספת ללכת לשם היא הפלאפל של אבו עלי. מומלץ לעצור שם בדרך חזרה מביקור בראס מוחמד.
Fares Seafood
רשת מסעדות הדגים ופירות הים המפורסמת ביותר של שארם א-שייח' כוללת שלושה סניפים – בקניון מרקטו, בשוק הישן וליד מפרץ נעמה. תוכלו לבחור בעצמכם את הדגים ופירות הים שלכם מקופסת הקרח בכניסה למסעדה ולהגיד איך אתם רוצים לבשל אותם.
המחיר תלוי בבחירתכם. היזהרו ממלכודות תיירים והיזהרו מעסקאות שמציעות לכם לקחת את הארוחה המלאה הכוללת סלטים ומרקים.
Al Hosiny
מסעדת הבשר והגריל Al Hosiny בשוק הישן מגישה קבב מעולה ומהשווארמות הטובות ביותר של שארם. נעים במיוחד לשבת במסעדה בערב כשהשוק מתחיל להתרוקן וניתן ליהנות מהבריזה הנעימה.
קניות ושופינג
השוק הישן The Old Market
השוק הישן בלילה עם מסגד סאהבה Sahaba Mosque המדהים והמרשים ברקע הוא מקום נעים למסע הקניות הכמעט חובה בשארם, מומלץ להגיע גם בלילה לראות את המסגד זוהר באורות בתאורת לילה .
באתרי הקניות השונים תמצאו שמלות ג'לבה, ציורים, קישוטים לבית, ציוד צלילה, בושם, תכשיטים ועוד פריטים כמו מזכרות, עתיקות ועוד.
לכל מחוז סגנון ותמחור משלו, אך המוצרים זהים. בשוק הישן יש המון מסעדות שבהן תוכלו לנוח ולחלץ רגליים בתום מסע הקניות, מומלץ להתמקח על המחירים, הסוחרים יתווכחו אתכם, אבל בסוף יורידו במחיר.
מתחם SOHO Square.
ממוקם בסמוך למלון Savoy האקסקלוסיבי, אזור קניות ובילויים המכונה SOHO, המקום גדוש במסעדות ובחנויות יוקרה, הוקמו במקום פסלים ומזרקה מוזיקלית שנבנו בהשראת הבלאג'יו בלאס וגאס. תוכלו למצוא כאן את אותם פריטים כמו בשוק הישן, רק בלי מיקוח.
אטרקציות תיירותיות
הלגונות הכחולות של שארם א-שייח הן מאתרי השנורקלינג הטובים בעולם, אבל לאטרקציה התיירותית המפורסמת של מצרים יש הרבה יותר מה להציע
בניגוד לחופי סיני אחרים, שארם א-שייח היא עיירת נופש אמיתית: יש הרבה מה לעשות.אך זה גם המקום המושלם לחופשת בטן גב ורגיעה.
מה שבולט בעיירה הם כמובן המלונות הענקיים שלה לאורך 20 ק"מ (12.4 מייל) של חוף הים האדום. שארם מציעה אתרי נופש במחירים משתנים ומלונות פאר וספא המושכים תיירים מכל רחבי העולם שמחפשים להשתזף בשמש החמימה שזורחת לאורך כמעט כל השנה – ואפילו ניתן למצוא מלונות חמישה כוכבים במחירים נוחים. גם על חופשת הכל כלול שבה לא תצטרכו לצאת ממתחם המלון, לא תשלמו הרבה יותר מ-200$ ללילה.
ראס מוחמד
בשנת 1982 הכריזה מצרים על ראס מוחמד כפארק לאומי. הקצה הדרומי של חצי האי, כ-20 קילומטרים משארם, הוא שטח שבו ניתן לצאת לטיולים נפלאים. ראס מוחמד עומד בין מפרץ סואץ למפרץ עקבה. לנגד עיניכם מתמזגים שני מפרצים לים אחד מרהיב.
תיירים מגיעים בראש ובראשונה לצור צלילה. שוניות האלמוגים של ראס מוחמד לא רק חיות, צבעוניות ומגוונות, הן נגישות בקלות. מטרים ספורים בלבד מהחוף וכמעט לכל אורכו תמצאו שונית שבה חיים אלפי סוגים שונים של דגים צבעוניים – כולל וברקודות ואפילו דולפינים.
בקצה חצי האי יש גם יער מנגרובים – מנגרובים הוא שיח שגדל במים מלוחים ומכיל מערכת סינון משלו. בפארק המדברי המדהים הזה יש כמה חופים המשקיפים על המים הצלולים של הים האדום.
יש שלוש דרכים עיקריות להגיע לראס מוחמד בסירה או באוטובוס, אותם תוכלו להזמין במלון שלכם סיור סירה בן שמונה שעות כולל ביקור בשני אתרי צלילה ובדרך כלל כולל ארוחת צהריים. הסיור באוטובוס כולל שלושה אתרי צלילה ושחייה בחוף הים. הדרך השלישית היא נהג פרטי לאורך כל היום.
אם רוצים לבקר במספר אתרים בפארק הלאומי ראס מוחמד, נהג פרטי ליום אמור לעלות בסביבות $60 לרכב ודמי הכניסה לפארק $5.
האי טיראן
השוניות בשארם צבעוניות מאוד, אך שוניות פרא אמיתיות, תמצאו באי טיראן. פנינה זו נשלטת על ידי ערב הסעודית מאז 2017.
סיור בסירה של שמונה שעות זמין והמחירים משתנים בהתאם ליוקרה שתבחרו. כך או כך, השנורקלינג באזור הוא מהטובים בעולם, האתר המומלץ הוא זה של הספינה שחורבותיה נשארו בקרקעית, תוכלו ליהנות מגונות כחולות ושוניות מהפנטות.
הפארק הלאומי Nabq
כ-5 קילומטרים צפונית לעיירה שארם א-שייח', הפארק הלאומי Nabq מציע חופים עם דיונות וחלקת מנגרובים שנכנסים ישירות למים. מתחת למים תמצאו את הספינה שטבעה וצללה במעמקי הים.
ניתן לנסוע בדיונות על רכבי שטח או באגי, וניתן להתארח באוהל בדואי "אותנטי". העלות של טיול יום, כולל טרקטורון או נסיעה בכרכרה, סביב 50$ לאדם.
שאלות נפוצות על שארם א שייח'
בעיירה עשרות אתרי נופש ומלונות ברמות שונות, האטרקציה הגדולה היא המחיר הנמוך יחסית לרמת שירות גבוהה.
רוב המלונות הינם שלושה עד חמישה כוכבים ומציעים אפשרויות מלינה עם ארוחת בוקר ועד חבילות הכל כלול. המחירים הם עד 300 דולר ללילה לזוג, למעט מלונות כמו ארבע העונות, עם מחירים יותר יקרים.
יש גם מלונות ידידותיים למבוגרים כמו ה-Rixos (הכל כלול) ו-Royal Savoy. לשניהם יש גם אתרי נופש ידידותיים למשפחות עם מגוון אטרקציות מים. לרשתות סאנרייז ואלבטרוס יש מלונות ברמות שונות, שמציעות 150 דולר ללילה במלון חמישה כוכבים.
בכל מלונות החוף יש שלל בריכות, ספא וחוף פרטי בו תוכלו ליהנות ממבחר ספורט ימי. יש גם מלונות זולים יותר בשורה השנייה מהחוף, ו-Airbnb היא אופציה מצויינת בשארם. לשארם יש אתרי הנופש יוקרתיים במחיר נוח למשפחות ולזוגות.
נהגי מוניות יקבלו כמעט כל מטבע שתציעו להם, מלירות מצריות ועד דולרים ועד שקלים. ניתן גם להחליף כסף בכספומטים ברחבי העיר וברוב לובי המלונות בתעריף היציג.
מוניות הן הדרך היחידה להתנייד בשארם, שהיא די גדולה וחסרה תחבורה ציבורית. תוכלו להזמין מונית מהמלון שלכם, המוניות בדרך כלל ממוזגות, נעימות ויקרות יותר מהמוניות הלבנות שאפשר לעלות עליהן ברחוב.
ארקיע וישראייר טסות ישירות מבן-גוריון .
הטיסה אורכת שעה ו-20 דקות. אזרחי האיחוד האירופי, ארה"ב וישראל אינם זקוקים לויזה כדי להגיע לאתרי הנופש בסיני.
ישנם שלושה בתי קזינו גדולים בעיר, הגדול ביותר הוא הקזינו הגדול וקזינו רויאל. תזדקק לדרכון כדי להיכנס למקומות האלה, לפחות בביקור הראשון.
חצי האי נכבש על ידי כוחות ישראליים במהלך מלחמת ששת הימים ביוני 1967 אך הוחזר למצרים בשנת 1982 על פי תנאי הסכם השלום שנחתם בין מדינות אלו ב-1979.
הגבול ניפתח ב7 בבוקר שעון מצריים (8 בבוקר שעון ישראל)
לא הייתי עושה את הנסיעה הזאת בחושך יש מלא בורות וגבעות חול מהמחצבה … צאו ב5-6 בבוקר כשיש כבר אור
אך ורק בעמדת ATM מסודרת